Ett jubel- och specialavsnitt, med musik! För 20 år sedan hittade Åka till sin första sf-kongress. Här bär det av ut i rymden och in mellan boksidorna, och runt i sf-rörelsens lite mindre välkända skrymslen.
Lyssna här:
Eller ladda ner i mp3-format.
Lite om musiken
Låtlista:
Elektrubadur – Höst (intro)
Elektrubadur – Flyt
Kristoph Klover – Fire in the Sky
Elektrubadur – Dying Inside
Erik Andersson – Pappersframmatningen är trasig
Julia Ecklar – Hope Eyrie
Elektrubadur – Höst
Två av låtarna kommer från albumet To Touch the Stars. Lite fri och gratis lyssning på blandad filkmusik finns på the Virtual Filksing.
Den som inte kan få nog av den kan lyssna på Pappersframmatningen är trasig på Soundcloud.
Elektrubadur finns på Jamendo. Men inte Dying Inside-låten, den kan du bara höra i detta poddavsnitt.
Vi sätter ingen CC-stämpel denna gång. Men att ladda ner och kopiera och sprida avsnittet i sin helhet är helt tillåtet.
4 kommentarer
Comments feed for this article
lördag 10 december 2016 den 11:32 e m
Karl-Johan Norén
Tack för ännu ett trevligt avsnitt, även om det kändes ganska annorlunda från de som Ante är med på – mycket mer fundering än samtal. Det där med ord och fanslang diskuterade vi ju i Fandompodden från Jönköpingsavsnittet (sänt 20161122), och jag håller helt med dig om att fanslang är roligt och något som vi ska utveckla, och att hur det uppfattas beror både på den som använder den och den som råkar höra.
Att ord används på olika sätt inom olika kulturer är nog ett exempel på hur kulturell expropriering kan se ut. Just uttrycket ”filk” får det från båda hållen: dels används det om omskrivningar i största allmänhet (och då blir plötsligt Bellman filkare), dels nedsättande från andra grupper. Ingen av definitionerna känns helt bekväm för mig (även om jag använder ”att filka” om själva akten att skriva en ny och fannisk text till en känd melodi).
Jerry Määttä fick för ett år sedan (tror jag) ett stipendium från KB för att utforska SAAMs gamla samling, så det händer saker där så sakteliga, både med katalogisering och mer akademiskt.
Både ”Hope Eyrie” (text och musik av Leslie Fish, och framförd av Julia Ecklar) och ”Fire in the Sky” (text och musik av Jordin Kare, och framförd av Kristoph Klover) tillhör tematiskt en av den amerikanska filkens huvudfåror under 70- och 80-talet, med heroisk rymdutforskning i centrum, och för mig idag känns stilen en smula mossig. Den svenska filken om rymden har ett helt annat uttryckssätt.
Men att hitta filk på nätet kan vara lite knepigt. Mitt favoritarkiv blev tyvärr hackat för bara någon vecka sedan, och är nere för underhåll och ombyggnad just nu, så nu är man hänvisad till Youtube och liknande.
Av nu aktiva filkare kan jag bland annat rekommendera Seanan McGuire, Chris Conway (även om 95% av hans produktion inte är filk), Vixy & Tony, Mary Crowell och Tom Smith. Många av dem finns på Spotify eller Bandcamp, en del även på iTunes. (Om jag skulle rekommendera en filksång till dig just nu så bir det ”Uplift” av Andrew Eigel i Vixy & Tonys version från deras skiva ”We Are Who We Are”. Men hela skivan kan rekommenderas.)
söndag 11 december 2016 den 5:19 e m
åka
Jag gillar att göra lite experiment, som du kanske minns har avsnitten haft lite olika form av och till. Men jag undrar om du missade att det här är en sorts pastisch på ett känt format ;)
Jerry Määtta fick det där stipendiet i april, men det hade jag hunnit glömma bort! Jag tror inte att jag kopplade att han förstås skulle titta på samlingen som finns på KB. Men vad annars, egentligen! Tack för påminnelsen, får hålla utkik efter nån publikation från honom i framtiden.
Jag undrade först lite varför du berättar saker för mig som du vet att jag vet, som det där om vilka låtar det är jag spelar i avsnittet — men sen insåg jag att den här kommentaren är riktad till andra läsare av den här bloggen. Blev lite förvirrad där ett tag :) (Men jag lade till en ordentlig låtlista, för jag insåg att det hör till.)
onsdag 14 december 2016 den 12:00 e m
Karl-Johan Norén
Sommarprat, antar jag?
Vi får se när det kommer något från Jerry; som jag förstod det skulle han inte mer än skrapa på ytan av 70- och 80-talsfanzinen, men det innebär ändå att de kommer med i KB:s arkivsystem på ett helt annat sätt.
söndag 15 januari 2017 den 8:11 f m
Några höjdpunkter bland böckerna jag läste 2016 |
[…] Shaman Kim Stanley Robinson är nog den författare jag oftast pratar om. Jag har försökt gå vidare och hitta nya favoriter, men hans författarskap innehåller tydligen mycket som talar till mig. (Jag har läst allt av honom utom en bok: .) Han är mest känd för rätt så hård sf, men Shaman är mer en historisk roman — eller snarare förhistorisk. Kalla och karga miljöer är något som kommer igen i ständigt nya versioner i olika böcker av KSR, och den här utspelar sig i Europa under istiden. Den här boken blev stående i bokhyllan bra länge innan jag läste den, för jag kände mig inte särskilt lockad av beskrivningen. När jag väl plockade upp visade det sig ändå att den inte bara var bra berättad om en fascinerande tid vi vet rätt lite om, men också att den smakade förvånandsvärt mycket sf trots att den inte innehöll något science fiction-artat och bara en svag ton av fantasy. Just det där utvecklade jag litegrann i det senaste poddavsnittet. […]