Har du hört talas om Left Behind? Det är en bokserie som också filmatiserats, som handlar om världen efter ”uppryckningen” — alltså efter att de rättfärdiga har tagits upp till himmelen och resten av människorna är kvar. Detta är inte någon jättevanlig vision av händelserna vid tidens slut, sett till hur teologer genom tiderna har talat om sådant. Men det finns en gren av protestantisk kristenhet där den här tankegången odlas. En mjuk liten introduktion till sådana funderingar presenterades för ett tag sedan under strecket i SvD.

Left Behind är ett märkligt fenomen, inte minst för att det blivit så oerhört stort. Det finns spin-offs i form av datorspel, filmer, hörspel och ungdomsböcker. Jag har inte läst någon av böckerna, och känner ingen lust att göra det heller — men jag fick en grundkurs i både premilennialism och amerikansk evangelikal subkultur genom att läsa Fred Clarks utmärkta närläsning (sida för sida!) av första boken. Han har sedan fortsatt med att gå igenom både den första filmen och fler böcker, men jag har inte följt med längre än till del ett.

Det bästa är att Fred Clark förstår sig på både science fiction och religion, och kan sätta förstoringsglaset på exakt var författarna till de här böckerna gör båda delarna väldigt dåligt. Jag är ingen fantast av obarmhärtiga sågningar, men när det görs på detta smarta sätt är det väldigt kul. Faktiskt skratta-högt-vid-datorn-kul, samtidigt som det är extremt lärorikt. (Och det är ju inte någon liten stackars trevande och ensam amatörförfattare som blir utsatt, utan personer som gjort sig stora pengar på böckerna.)

Här kommer länken igen, den är väl värd att ta en titt på:
Left Behind Index (the whole thing). Det enda dumma är att sidorna kör något dumt script som ger min webbläsare svår hicka, men det kanske ordnas med tiden.

Annonser