transmetropolitan-liten

Nyligen tog jag mig för att läsa om den gamla favoriten Transmetropolitan. Det här är en tecknad serie av Warren Ellis om journalisten Spider Jerusalem och hans duster med makten i ett framtida USA. Serien är smutsig post-cyberpunk med mycket nanoteknologi, transhumanism och politisk ilska.

Spider Jerusalem själv är långt ifrån någon hjältetyp. Han är en obehaglig, otrevlig och våldsam person. Han klampar omkring i Staden i sina hästskosulade kängor, använder alla språkets mindre fina ord, kedjeröker och tar diverse skumma droger. När det hettar till drar han sitt favoritvapen, en ”bowel disruptor”, som får den träffade att skita på sig. Mot slutet av serien tar han allt oftare till våld, även dödligt våld, för att få fram den information han är ute efter.

Han är inte en god förebild.

Men han är också Stadens samvete och sanningssägare. En passionerad sökare efter hur det verkligen förhåller sig. Han är den som går ut och tittar hur det ser ut på de ställen där de fattiga och fula stuvas undan, undersöker hur minoriteter behandlas, och hur polisen egentligen jobbar. Han hänger ut politikernas smutsiga byk till allmän beskådan, och drar upp de obehagliga saker som många inte vill veta.

På det här viset uppfyller Spider Jerusalem den klassiska profetrollen: att skaka om och få människor att se sig om och rannsaka sig och sin egen roll i att låta saker få vara så här. Ibland är det nästan komiskt övertydligt, som när han drar in i en mässhall och röjer upp bland dem som utnyttjar vilsna människors sökande för att sko sig själva. Eller när han upprepar Jesus försvar av äktenskapsbryterskan och räddar en kille från att bli stenad av fanatiker för otukt.

Kanske har vi svårt för att lita till frälsare i vår tid, men det är fortfarande något universellt tilltalande med någon som faktiskt ställer sig upp och talar klarspråk mot makten och pengarna. En figur som agerar för de små och vanliga människorna. Det är nog därför Spider Jerusalem fungerar — genom att han är så diametralt olik Jesus, och så uttalad motståndare mot religioners baksidor, kan han få ta på sig Jesusrollen och driva ut månglarna ur templet utan att det blir smörigt.

På många sätt är Spider Jerusalem också mycket mer lättsmält än Jesus. Det blir aldrig några svåra frågor om att älska sina fiender eller bli en bättre människa, bara rak kamp mot yttre fiender och problem.

Annonser