Ett somrigt gömställe i busken. Foto: Åka.

Ett somrigt gömställe i busken. Foto: Åka.

Ett småpratigt sommaravsnitt, inspelat i det gröna utomhuset. Vi pratar om hur vi skulle kunna bli bättre på att få ut det mesta av vår läsning, och lyckas möjligen komma fram till något. En intervju med Erich von Däniken inspirerade oss att prata lite om hans teorier om besök av utomjordingar i forntiden. Dessutom försöker vi ringa in begreppet anti-science-fiction, och även om vi inte klarar det säger vi en del om technothrillers.

Möjligtvis är vi mer småpratiga och mindre fokuserade än vanligt. Det är ju sommar.

Lyssna här:

Eller ladda ner ljudfilen. Som vanligt kan du välja mellan två olika ljudformat:

  • Ladda ner som mp3
  • eller ladda ner som Ogg vorbis (länken är tillfälligt flyttad till kommentarsfältet).
  • .

Vi har förstås RSS. Och så finns vi typ på iTunes – nedladdning verkar funka svajigt på mobila plattformar utan att vi lyckats komma på varför. (I värsta fall kan du alltid dra ner filen härifrån och lyssna med valfritt ljudspelarprogram på mobilen.)

I förra avsnittet pratade vi om verklighetsläckage, ett berättargrepp som med en finare term kallas ontolepsi. En lyssnare spårade detta ord till avhandlingen DIGITAL LITERATURE From Text to Hypertext and Beyond av Raine Koskimaa (2000). Kul att veta att vi inte bara drömt ordet!

Tillägg: Vi hade visst glömt att länka till Erich von Däniken-intervjun som vi lovade. Här är den, i en podd vi hittade när vi letade efter just Däniken. Apropå: han har en egen nöjespark också (kanske inte helt hans egen, men ändå).

Boken Åka citerar från, om läsning, är The Sense of Style av Stephen Pinker.

Creative Commons-licens
Gårdagens värld idag igen, avsnitt 20 av Ante och Åka Davour är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 4.0 Internationell licens.