Vad är ”nördiga saker”? Ibland hör jag folk prata om ”nördiga ämnen” eller ”nördiga intressen” som om det vore en specifik sak. De brukar mena sådant som tv-spel och tv-serier — populärkultur. Ganska ofta också lite mer obskyra delar av populärkulturen: som datorer, rollspel, manga och anime, kanske rentav vetenskapsnyheter.
Men vad är det som gör att dessa saker är mer ”nördiga” än andra? Nyligen uppdaterades ju definitionen av nörd i SAOL, och numera står där tydligen förklaringen ”Person som har ett stort specialintresse och därför kan uppfattas som något enkelspårig”. Detta rimmar ganska bra med hur de flesta jag talat med om sådana saker uppfattar ordet nörd. Lägg märke till att det inte har något alls att göra med vad personen är intresserad av! Det går jättebra att vara stickningsnörd, och tågnörd, och trädgårdsnörd. Om någon typ av ämne eller företeelse anses mer nördig än någon annan är ju det ett sätt att diskvalificera andras nörderier och säga att de inte är lika nördiga. Detta samtidigt som folk gärna påstår att det numera är fint att vara nörd.
Det känns inte bra att påstå att tv-spelsnörden är nördigare än sticknörden, helt enkelt. Jag är väldigt starkt emot att värdera och rangordna olika intressen. Sådant leder alltid till ”fake geek”-resonemang, vilket bara är trist och inte leder till något alls.
Samma sak när någon beskrivs som en nörd. Det lär alltså syfta på en viss personlighetstyp, någon som gärna grottar ner sig i ett ämne och lär sig allt om det. Men egentligen säger det nästan ingenting om vem som kanske har något gemensamt med den här personen. Jag kan inte veta om det är någon jag vill träffa eller någon som sysslar med något helt annat än jag, baserat på en sådan beskrivning. Det betyder helt enkelt nästan ingenting.
Det är fint att vara nörd, men jag ser det snarare som en hederstitel som kan vara smickrande att få sig tilldelad av vänner, än någon relevant beskrivning som går att använda. Jag kallar inte mig själv nörd, det faller mig liksom inte in. Hellre talar jag om vad jag är intresserad av. Jag beskriver heller aldrig någon företeelse som nördig, för det betyder ju ingenting.
1 kommentar
Comments feed for this article
torsdag 6 augusti 2015 den 8:28 f m
Annika
Jag skulle säga att ”nörd” har två olika betydelser, och att det är det som gör diskussionen om begreppet så snårig och ibland arg.
Den ena definitionen är den du tar upp (som vi kan kalla A), och den andra är den äldre (?) definitionen av en nörd som någon som gillar sf, fantasy, tv-spel, vetenskap och rollspel (B).
Den här begreppsförvirringen har gjort det jättesvårt att begränsa diskussioner och grupper till att handla om det som är B-nördigt, för att inte såra de som är nördiga enligt A, och säga att deras intressen är sämre eller mindre nördiga. Detta trots att det är väldigt svårt att egentligen göra någonting meningsfullt utifrån A, eftersom A kan innefatta precis allt i hela världen.
Olika grupper och forum hanterar det på olika sätt: en sida som Röda Nördar på Facebook struntar i A och skriver om datorspel och coola rymdgrejer, en sida som Geek Women Unite definierar sig enligt A och accepterar trådar om t ex matnördighet eller promenadnördighet.
Jag tycker att både A och B är begrepp som behövs, men när två olika men samtidigt delvis överlappande fenomen delar på samma ord så blir allt mycket svårare än det hade behövt vara.
Jag gissar att det kommer att växa fram ett nytt ord för något av begreppen inom några år (gissningsvis för B), och att det kommer göra läget i nördsverige så mycket gladare och mindre förvirrat. (Även om en massa gamla B-nördar då förstås kommer ägna de närmaste fyrtio åren åt att klaga på att de andra har stulit ordet nörd.)