Du känner väl till David Langford och Ansible?

David Langford är, utöver att vara sf-författare, en sån där äkta gammaldags sf-fan som lever för sf och fandom. Han har gett ut nyhetsbrevet Ansible sedan 1979 (med ett långt uppehåll under en period), först som ett vanligt fanzine och sedermera också online. Det är en bra källa till information om vad som pågår inom fantastikfältet, och en och annan rolig anekdot. (Jag borde läsa Ansible oftare.)

De flesta Hugos som han har fått har varit som ”best fan writer”, men han har också skrivit skönlitteratur och 2001 var det en berättelse av honom som vann i novellkategorin: ”Different Kinds of Darkness”. Det är en fin liten berättelse, som känns lite besläktad med Cory Doctorows ungdomsböcker — den handlar om skolbarn som lyckas gå runt en del av vuxenvärldens försök att kontrollera dem, och på köpet gör en väldigt viktig upptäckt.

Jag är mycket svag för alla historier om smarta människor som överkommer motgångar med hjälp av sin klurighet. Så jag var lättflirtad, kan man säga. Men det här är absolut en novell jag vill rekommendera. Alltså, länken igen: läs ”Different Kinds of Darkness” på Lightspeed Magazines webbplats.

Annonser