Hur ofta har inte tjejer, särskilt tonårstjejer, fått höra att de måste stå ut med killars tafsande och tråkande, för att ”killar är såna”. Det är ett vansinnigt irriterande fenomen, ett av alla dessa utslag av att män på något sätt anses mindre ansvariga för sina handlingar. Men i själva verket är ju män lika smarta och kapabla att ta ansvar för sig själva som alla andra, och att de ska betraktas som oförbätterliga barnungar är faktiskt oförsvarligt.

I novellen ”Boobs” av Suzy Mckee Charnas råkar Kelsey Bornstein ut för det här. Hon är tidigt utvecklad, och får väldigt mycket oönskad uppmärksamhet. Samtidigt börjar killarna växa om tjejerna i klassen, och Kelsey kan inte längre vinna ett slagsmål. Hon är inte lika snabb och vig som förr heller.

Revanschfantasier finns det gott om i litteraturen. Som sådan funkar den här riktigt bra. Men det är ruskigt och obehagligt också. Jag får Carrie-associationer, även om tonläget skiljer sig en del.

Detta var alltså Hugo-vinnaren i novellkategorin 1990. (Tydligen senast publicerad i The Urban Fantasy Anthology, Tachyon Publications 2011. Fast det går ovanligt enkelt att googla fram den här novellen online i en troligtvis icke-auktoriserad version.)

Annonser