Fanwriting, i betydelsen något som sf-fans skriver för att läsas av sf-fans, är nästan dött i Sverige. Tillfälligt? Det vet vi inte. Men den subgenre av fanwriting som emellanåt är lite mer synlig är kongressrapporten. (Det är ju för att uppmuntra sådant som Vittfarnepriset har instiftats.)

200px-HackcrackcovJag läste nyligen en text som verkligen fick mig att längta efter nästa kongress som jag kan rapportera från (det blir nog Confetti). En fantastisk skildring, inte från en sf-kongress utan från en konferens. Inte av en renodlad sf-fan, utan av en sf-författare som gjorde ett journalistiskt reportage: Bruce Sterlings rapport från konferensen ”Computers, Freedom and Privacy” 1991, i det avslutande avsnittet av The Hacker Crackdown. Det här är ju briljant!

Fantastiskt bra inspiration för den som vill skriva en fin kongressrapport. Finns att läsa online (och du behöver inte läsa hela boken för att ta inspiration).

Möjligtvis passar den lite fragmentariska stilen ännu bättre för att läsas högt. Här kan du höra det här stycket inläst av Cory Doctorow.

Han har förstås läst in hela boken, för den som är intresserad. Här hittar du all info om hur du kan ladda ner och lyssna på hela boken – med lite glimtar ur Cory Doctorows liv, och ett par kommentarer av honom som bonus.

Annonser