Den här novellen finns tillgänglig online: Melancholy Elephants att läsa på webben eller Melancholy Elephants att lyssna på. Kolla på den först, ifall du vill.

Copyright. Hett debattämne nuförtiden, i alla fall i vissa kretsar. Hur bör upphovsrätt funka? Det blir lite mer komplicerat när allt som tidigare skapats är sökbart och tillgängligt. För hur originell kan du vara? Vad händer när du råkar göra något som är lite för likt vad någon annan redan har gjort?

Elefanter glömmer aldrig, sägs det.

”Melancholy Elephants” fick Hugon som bästa novell 1983. Det var långt innan vi hade sökbara arkiv över allting, och långt innan folk i allmänhet började tänka på det här med kopiering och tillgänglighet. (Blandband, visst, men det är en helt annan skala på det.) Däremot hade det just inom science fiction-världen förekommit ett par uppslitande kontroverser. Till exempel stämde A.E. van Vogt filmstudion som gjorde Alien för plagiarism, när han tyckte att deras berättelse var för lik hans egen The Voyage of the Space Beagle. Och så var det debaclet med Bova och Ellison och tv-serien Future Cop. (Ellison har stämt folk flera gånger, nån gång lite förhastat tydligen.) De här exemplen nämns i novellen. Problemet är alltså att det kan vara lite för lätt att råka göra något som påminner om någon annans verk — och om det är förbjudet har vi ett problem.

Fast är inte egentligen problemet delvis ett annat än det framställs som? Att göra nytolkningar skulle fortfarande vara möjligt, bara upphovsmannen får betalt. Det är ju det som är grejen med att sälja filmrättigheter och så där. Vilket är en möjlighet som inte ens nämns i novellen.

På flera sätt är det här en intressant idénovell av typiskt science fiction-snitt. Och aktuell nu också. Fast det som gör att den känns daterad är att det samhälle som beskrivs i novellen inte alls har någon copyright-debatt. Beslutet att ta bort tidsbegränsningen av copyright tycks inte ha diskuterats alls. Det känns ju helt orealistiskt, med tanke på att samhället i novellen tycks vara väldigt starkt påverkat av problemet med att lyckas vara originell.

Så för min del tyckte jag inte att den här novellen lyckas riktigt, åtminstone har den inte åldrats så väl. Men den är för all del intressant, inte minst som tidsdokument.

Annonser