Det var ju ingen riktig ordning på vilka kategorier som skulle finnas med i Hugo-prisutdelningen där i början, känns det som. 1957 delades det ut tre stycken: ”Professional Magazine, American” (Astounding Science Fiction), ”Professional Magazine, British” (New Worlds Science Fiction), och ”Amateur Publication” (Science Fiction Times). Men ingen novell.

Men 1958 blev en novell belönad igen: Avram Davidsons ”Or All the Seas with Oysters”. Det är en lite klurig, humoristisk berättelse där de vardagliga prylarna får en möjligtvis ödesdiger roll. Hur är det egentligen med säkerhetsnålarna i lådan, som bara försvinner? Eller ståltrådsgalgarna, de som bara tycks bli fler?

Jag minns att jag har läst den här berättelsen förut, för själva premissen känner jag så väl igen. Däremot hade jag helt glömt bort ramhistorien, som utspelar sig på en cykelverkstad med två män med mycket olika personlighet. Och cyklarna blir också inblandade.

Är inte imponerad av kvinnokarlen i berättelsen (cykelhandlaren följer med på en liten cykeltur, och det verkar alltid leda till nåt mer, på ett helt obegripligt sätt — han gör mest intryck av att vara dryg och självupptagen). Men annars är det en kul liten historia.

Annonser