Kommer du ihåg när LHC skulle slås på? Det fanns folk som pratade om att kollisionerna mellan protoner och antiprotoner vid hög energi skulle kunna skapa ett svart hål som kunde sluka hela jorden. Det är inte den enda spekulationen som folk har haft om stora partikelacceleratorer. Det finns ju en del av dem i science fiction.

Förra veckan var jag på ett möte för vetenskapsskribenter. Där kom jag att prata med en av de andra deltagarna (Daniel Fischer) om acceleratorer och olyckor, i sf. Tillsammans listade vi åtminstone tre, och en bonusberättelse som jag inte är säker på om den involverar någon olycka eller inte.

  • Cosm av Gregory Benford. Berättelsen kretsar kring RHIC där ett experiment råkar ge upphov till ett helt nytt universum.
  • Quantum Gravity-serien av Justina Robson, där SSC (The Superconducting Supercollider) faktiskt blir byggd och inte läggs ner som in vår verklighet. Där ger en oväntad kvanteffekt upphov till en reva i universums struktur och öppnar en väg mellan vår värld och en uppsättning andra som befolkas av alver, demoner, och så vidare. Ganska mycket fantasy, men med en cyborg i huvudrollen.
  • Flash Forward av Robert Sawyer där ett LHC-experiment orsakar någon sorts oregelbundenhet i rumtiden som får folk att förlora medvetandet en kort stund och se sig själva i framtiden. Ligger till grund för en tv-serie.
  • Och så A Hole in Texas av Herman Wouk som också är relaterad till SSC på något sätt, men där Higgs-bosonen upptäcks i Kina. Den lär vara humoristisk, men jag är inte säker på att den innehåller någon olycka. Fast det kanske inte gör något

Känner du till fler? Har du läst någon av de ovanstående, och har några tankar om dem? (Själv har jag läst de två första Quantum Gravity-böckerna, men inte resten.)

Annonser