Det som oftast går sönder när hörlurar och datorhögtalare slutar funka är enligt min erfarenhet kontakten. Det blir glapp vid pluggen och börjar knastra, och ganska snart slutar ena luren eller högtalaren att ge något ljud alls. Det går att fixa ganska lätt, genom att köpa en ny 3,5mm-plugg på Kjell & Co eller liknande ställe och löda på. En sån plugg kan bli lite klumpigare än originalet, men det funkar bra åtminstone för hemmabruk.

Här finns en fin instruktion med tydliga bilder. Jag hittade den för att jag aldrig kan komma ihåg vilken ledare som är höger och vänster, och för att jag hade lite extra problem med dagens lagningsförsök.

Den här gången tänkte jag fixa ett par hörlurar med sladd av den typen där ledarna är isolerade med någon sorts lack. Fruktansvärt irriterande och svårt att skala. Den där instruktionen innehöll några tips om hur man ska göra för att bränna bort isoleringen. Fast det var inte så lätt det heller, det var onekligen lätt att förstöra de tunna trådarna. Efter två försök var jag ganska irriterad och lade undan verktygen. Nytt försök imorgon. Det är förmodligen inte värt ansträngningen, annat än som övning.

Men jag tänkte att någon annan kanske har glädje av de fina instruktionerna jag letade upp. Här alltså: How to repair headphones.

Annons