Du vet härmskrikan, fågeln från Hungerspelen? Jag läste artikeln ”D.I.Y. Biology, on the Wings of the Mockingjay” och började fundera på vad det här är för fåglar egentligen.

Hungerspelen är ju inte direkt hård sf — poängen med boken (och hela trilogin) är knappast att beskriva en realistisk framtid. Snarare är det en fantasivärd utformad för att beskriva kampen mot förtryck, ett inte alldeles ovanligt grepp. Det är alltså ganska onödigt att klaga på att den genteknik som behövs för att skapa en härmskrika verkar ganska osannolik (som att de genetiskt designade tjallarskrikorna — jabberjays — skulle ha kunnat fortplanta sig med härmtrastar — mockingbirds). Men världen som beskrivs är i alla fall modellerad på dagens Nordamerika, och man kan fundera på härmskrikans släktskap med fåglar som finns nu.

Till att börja med undrar jag hur tjallarskrikorna kan ha sett ut. Vad är en jay för sorts fågel? Min ordbok översätter det med nötskrika, men våra nötskrikor lever inte i Nordamerika. Jays är enligt Wikipedia en hel grupp av kråkfåglar. En del ser rätt gråtrista ut, andra mer färgglada. En av dem är blåskrikan (Cyanocitta cristata), som vad jag förstår är rätt vanlig. Och ganska fin, så här ser den ut:

Blåskrika (Bluejay). Bild från Wikipedia (klicka på bilden).

Den härmtrast som finns i Nordamerika heter tydligen Northern Mockingbird (Mimus polyglottos). Så här ser den ut:

Bild: bobistraveling. Hittad på Wikipedia (klicka på bilden).

Så man får kanske tänka sig härmskrikan som en korsning mellan fåglar i den här stilen. Lite mindre än en kaja, och inte helt enfärgad fjäderdräkt. UPPDATERING: i uppföljarna får man reda på att härmskrikan är svart med vita fläckar på vingarna. På härmskrikebroschen och bilder från bokomslag och liknande har härmskrikan en rätt rejäl näbb jämfört med fåglarna ovan, och påminner om de mer kråkliknande typerna av jay. Tofsen på huvudet liknar ju blåskrikans, så den är kanske tagen därifrån.

Härmskrikans popularitet har förstås, som sagt, ingenting med verkliga fåglar att göra. Men det var kul att fundera på. Och den där artikeln om härmskrikans biologi hade i alla fall några roliga poänger, och en ganska intressant kommentarstråd. Jag vill särskilt rekommendera kommentarerna faktiskt, för där modifieras några av de ganska starka uttalandena i artikeln. Det är inte så lätt att skapa nya arter hemma i köket!

Annons