”Stories aren’t merely essential to how we understand the world — they are how we understand the world.” Det skriver Maria Popova på Brain Pickings, om en bok av Jonathan Gottschall: The Storytelling Animal.

Det här är precis vad mitt nästa fanzinenummer kretsar kring och delvis handlar om — ifall det någon gång kommer ut (jag har knåpat med det av och till i ett par år nu). Extremt intressant, tycker jag.

Det påminner mig om The Telling av Ursula Le Guin, Berättelsen är världens språk på svenska. Jag minns inte så mycket av boken mer än en allmän stämning, men titeln är så bra.

Berättelser är fantastiska. Baksidan av det här är att vi också kan förledas av berättelser. De får oss att tänka fel. Det är ämnet för ett intressant gästblogginlägg på Scientific American av vetenskapsjournalisten Samuel McNerney.

This is one of the reasons we humans love narratives; they summarize the important information in a form that’s familiar and easy to digest. It’s much easier to understand events in the world as instances of good versus evil, or any one of the seven story types. As Daniel Kahneman explains, “[we] build the best possible story form the information available… and if it is a good story, [we] believe it.” The implication here is that it’s how good the story is, not necessarily its accuracy, that’s important.

Genom de berättelser man tar till sig sållar man information, och det leder ofta till att man bortser från en del viktiga pusselbitar för att bilda oss en bra uppfattning om saker. Inlägget refererar ett test där personer fick höra endast ena sidan i ett rättsfall, och trots att de visste att de inte hade tillgång till all information var de benägna att dra slutsatser och hålla fast vid dem. Det illustrear poängen att det inte är så lätt att komma tillrätta med tankefel man själv brukar göra, och att populärpsykologiböcker kanske fuskar förbi det och kan ge intrycket att det är mycket mindre komplicerat än det är. McNerney vill påminna om att ingen bok ger lösningen på allt.

Allting är svårt och potentiellt farligt om det hanteras fel. Berättelser också, just därför att de är så kraftfulla.

Annonser