Jag såg ett inlägg av Socialistsimon om sf som inte kunde ha skrivits före 9/11 och började grunna lite. Hans enda uppenbara förslag var Little Brother av Cory Doctorow, och den passar ju onekligen med sina teman om övervakning och frihet i en värld som präglas av terroristskräck. I en kommentar till inlägget nämns Osama av Lavie Tidhar (här finns en ”roundtable” om den på SF Signal) En annan bok jag genast kommer att tänka på är Transition av Iain Banks, som är en sorts multiversumroman med konspirationer, som spelar ganska mycket på att den är placerad i en tidsperiod som definieras av murens fall och tornens fall.

Men vad finns det mer? Science fiction, precis som allt annat, bör ju ha påverkats av det här. Kanske är det på väldigt subtila sätt, som inte är så lätta att peka ut? Om inte annat har jag en känsla av att frågor om både muslimer och om relationer mellan väst och arabvärlden borde ha gjort avtryck. Jag kollade ifall någon av de vanliga ställena verkade ha skrivit något tematiskt idag, men det finns inget på till exempel tor.com eller Locus eller SF Signal. Så jag gjorde som man brukar, satte mig och googlade lite.

Det mest uttömmande jag hittade var The Absence of 9-11 from Science Fiction av den för mig okände författaren Andrew Fox. Han diskuterar det hela en del, och länkar till ett par berättelser som finns online: ”Bread and Bombs” av Mary Rickert och ”Until Forgiveness Comes” av K. Tempest Bradford, och även ”In Spirit” av Pat Ford.

Sen är det ju en fråga om man räknar William Gibsons Pattern Recognition som science fiction eller ej.

En annan berättelse jag hittade på egen hand är kortromanen Truth av Robert Reed. Den borde jag ha läst, eftersom den var Hugo-nominerad ett år när jag röstade, men jag har inget minne av den.

Sen hade io9 en artikel om sf-film efter 11 september 2001.

Vad kan man mer tänka sig för exempel? Några idéer?

Annonser