Locus årliga läsarpoll ligger uppe på deras webbplats nu, och som somliga redan påpekat är det kul att det finns böcker med av båda hedersgästerna på Eurocon i Stockholm i sommar: Chill av Elizabeth Bear och The Dervish House av Ian McDonald.

I samband med det tänkte jag passa på att länka till några saker jag inte nämnt här på bloggen ännu (så kan jag stänga några flikar i webbläsaren!): tor.com listar de bästa sf/f-romanerna de senaste tio åren — också resultat av en läsaromröstning.

Och så gjorde ju Vector-bloggen en omröstning om vilka böcker som borde man trodde skulle nomineras till Arthur C Clarke Award. Intressant att jämföra med listan på dem som faktiskt blev nominerade.

Jag vill också gärna puffa för den roliga statistiken som gjorts av alla romaner som anmälts till panelen som utser Arthur C Clarke-priset. Här finns tårtbitsdiagram över sådant som förekomst av sex och våld, författares bakgrund, vilka romaner som klarar Bechdel-testet, fördelning av subgenrer, och förekomst av olika typiska genreföreteelser. Samt fler saker!