SNOLAB ligger, som jag säkert nämnt, nere i en gruva. Det är faktiskt det än så länge djupast liggande labbet i sitt slag, två kilometer under jord. När man ska dit klär man sig i gruvarbetaroverall med skydsstövlar, hjälm och pannlampa. Sedan åker man ner med en mörk gruvhiss, tillsammans med dem som faktiskt bryter malm eller jobbar med underhåll av apparater och maskiner i gruvan. Efter en tio minuters promenad genom en vanlig ort kliver man in i ett omklädningsrum, duschar, tar på en helt annan overall och hårnät, och kommer ut på andra sidan i ett väl upplyst och klimatkontrollerat renrum.

Ute i gruvan är det väldigt dammigt och smutsigt, och ofta lerigt på golvet. Det luktar stendamm, och svagt av vad jag misstänker är berggas — svavelväte. I taket finns vatteledningar och ventilationstrummor. Det är viktigt med luftcirkulationen, inte minst för att hålla en behaglig arbetstemperatur. På det här djupet är berggrunden över 40 grader varm, och i sådan hetta är det väldigt jobbigt att bryta malm. Inne i renrummet märker man ingenting av det här, förstås. Det är som ett vanligt fönsterlöst laboratorium, möjligen med lite udda arkitektur. Fast de som har varit där nere vid strömavbrott säger förstås att det blir varmt ganska fort.

Trots noggrann luftrening och alla ansträngningar att hålla rent är det ändå något i luften som angriper elektronik på ett lite ovanligt sätt. Alla kretskort som varit under jord i några år riskerar att få en gråsvart beläggning som i värsta fall orsakar kortslutningar. Vi kallar det ”mörk materia” — en annan sort än den vi egentligen letar efter, men åtminstone en vi vet vad det är för något.

Det är en svavelförening (misstänker berggasen) som visserligen går lätt att tvätta bort med en svag syra men som ändå är oerhört irriterande. Detta orsakar en massa jobb av rätt ointressant slag, som upptar kvalificerade forskare som annars skulle leta efter den riktiga mörka materian, universums saknade massa. Sånt är livet i forskarvärlden ibland.

Här är jag, när jag skruvar på detektorn:

dsc01071

Annonser