Jag läste vad Rymden i dag hade för spekulationer om rymdfärder i Nextopia.

Jag har inte läst på ordentligt om Nextopia, men det verkar vara en sorts beskrivning av den sorts förväntningssamhälle vi lever i, där man hela tiden är på jakt efter nästa grej, nästa upplevelse, nästa kick. I den här intervjun i DN med Micael Dahlén, mannen bakom begreppet verkar han vilja upphöja detta tillstånd till ett ideal, ett sätt att uppnå lycka och långt liv.

Visst, att sträva efter det nya är väldigt mänskligt, men Dahlén verkar upphöja till ideal att aldrig hålla fast vid något, att ständigt hoppa vidare från det ena till det andra. Förutom att jag gärna skulle vilja höra vad en seriös psykolog säger om den här vägen till lycka (mer om lycka och lyckoforskning i en senare postning hoppas jag), har jag en annan invändning. Så här säger Dahlén i slutet av intervjun:

vem har sagt att långt och svårt är bättre än kort och lätt?

Det är nog ganska lätt att säga att det om man ser till hela samhället är rätt fördelaktigt om människor ibland tar sig för med långsiktiga planer, och försöker göra svåra saker. Man kan inte bygga en rymdhiss om man förväntar sig omedelbar succé och belöning, och man skulle aldrig kunna påbörja några stora projekt över huvud taget. Inga romaner skulle bli skrivna, för att inte tala om forskning. Säga vad man vill, men forskning är inte roligt varje dag, hela tiden. Man måste kunna harva på med de trista bitarna för att komma någonvart — och då blir det desto roligare. Det är en futtig mänsklighet att bara ägna sig åt ytliga och snabba kickar, och inte kan fördröja belöningen mer än tre månader för att uppnå något större.

Bara min spontana reaktion. Ska man se evolutionärt på vad vi som människor har för potential och förutsättningar att bli lyckliga (och framgångsrika som individer och som art) så ska man nog se lite djupare. Som Frank i Stan Robinsons senaste trilogi. Han är en tragikomisk figur, som ändå verkar vara något på spåren där han försöker hitta en människoanpassad (enligt stenåldersmönster) livsstil i storstaden.

Annonser