Den som gillar topplistor av olika slag kan ta sig en titt på den här, kanske lite underliga, listan på de nio största vetenskapskonstruktionerna. En del av dem är mer ingenjörskonst än vetenskap, och en del är definitivt mer science fiction än något annat. Jag vet att många jobbar på att försöka ta fram material som skulle fungera för att bygga en rymdhiss, och det leder väl till att man lär sig massor om starka material, men ingen vet än så länge hur man bygger en rymdhiss. Det känns konstigt att ha med den i samma lista som den stora partikelacceleratorn LHC eller neutrinodetektorn ANTARES, som ju faktiskt har byggts.

Upptäckte precis en podcast med namnet Are We Alone?, ”science radio for thinking species”. Senaste programmet är ”Skeptical Sunday: The Science of Indiana Jones”, jag får se om jag kommer mig för med att lyssna på det men det verkar lite skoj.

Clarkesworld Magazine har en intressant artikel om ärftlighet — allt är inte gener. Dessutom noveller, denna gång en av dem även som ljudfil (”Clockwork Chickadee” av Mary Robinette Kowal).

Dessutom läser jag att Neil Gaiman har skrivit en ungdomsroman in Heinlein-stil (i alla fall enligt den här recensenten), vilket jag kanske inte väntat mig.

Annonser